Optakt til Tiomila: ”De andre hold kommer til at holde øje med os.”

Skrevet af Henrik Rindom Knudsen

I sædvanlig stil stiller OK Pan Aarhus op med en god håndfuld hold, når der i weekenden afholdes den klassiske stafet Tiomila, der i år arrangeres i Skåne kun 5 timers kørsel fra Aarhus.

Generelt har der været en kanon atmosfære omkring Tiomila i år, vurderer klubtræner Jeppe Ruud. Der har været en imponerende opbakning til klubbens stafettræninger, ligesom der på klubbens tirsdagstræninger ofte har været god smæk på. Siden august har Pan desuden haft en damesatsning med jævnlige dametræninger, hvilket har udvidet bredden på damesiden og været en af faktorerne til, at der kan stilles med hele fem damehold.

Til Tiomila forventes samlet cirka 15.000 løbere og tilskuere, som på tværs af tre stafetter kan følge knap 950 tilmeldte hold fra 12 forskellige nationer.

Tiomila starter lørdag den 27. april klokken 10.15 med en ungdomsstafet. OK Pan stiller med tre ungdomshold, hvor det for flere af de unge løbere er første gang, de vil opleve stemningen til en stor stafet som Tiomila. Derfor er der heller ingen forventninger til løberne, andet end de skal ud og have en fed oplevelse og komme godt igennem deres tur.

Tro på sejr

Hen ad eftermiddagen klokken 13.15 går så starten for damestafetten. Hele fem Pan-hold stiller til start, hvor det naturligvis er førsteholdet, der er størst forventninger til. Med tilgang fra tidligere verdensmester Emma Klingenberg og derudover flere nuværende og tidligere verdensstjerner på holdet i form af Caroline Gjøtterup, Cecilie Klysner, Signe Søes og ikke mindst Maja Alm er der en reel chance for at gentage triumferne fra 2014 og 2016, som Jeppe Ruud siger:

”Vi har et super rutineret førstehold, der klart bør gå efter en top-10 og på en god dag godt kan være med helt fremme. Vi er et hold, de andre hold vil holde øje med i løbet af stafetten,” vurderer Jeppe Ruud og peger ellers på IFK Gøteborg, Stora Tuna og Fredrikstad som de største favoritter i damestafetten.

Optimisme trods afbud

Herrestafetten starter i skumringen klokken 20.30 og kører hele natten med målgang forventet klokken 7.20 søndag. Selv uden en række uheldige afbud på grund af skader, der har ramt holdet i ugen op til Tiomila, ville det være urealistisk at forvente at se Pans sidstetursløber, Laurits Bidstrup Møller, krydse målstregen som den første. Da holdet blev udtaget, var målsætningen, hvis alt klappede, en top-15 placering, men efter de omtalte afbud, er forventningerne en smule nedjusterede, fortæller Jeppe Ruud:

”Vi har en virkelig stærk start og håber på at kunne være godt med i stafetten på de første 5-6 ture, hvor vi så nok begynder at få sværere ved at hænge med. Meget kommer til at afhænge af langenatten (4. turen der er 17,8km), hvor det gælder om at være i et stærkt tog. For andetholdet har vi en ambition om at blive næstbedste danske hold,” siger Jeppe Ruud og peger på sidste års vinder, IFK Gøteborg, som favoritten til igen at tage sejren.

Optimal optakt

Forberedelserne til dette års Tiomila har for at bruge Jeppe Ruuds ord været ”pisse gode”. I januar var en gruppe løbere på tur til Skåne for at træne i terræner i nærheden af, hvor selve stafetten skal foregå. Igen for to uger siden var klubben i området, hvor der blev løbet udtagelsesløb og ellers hentet gode erfaringer fra det skånske terræn:

”Vi har fået mere respekt for terrænet. Selvom det ser simpelt ud på kortet, er det rigtig svært og diffust – især om natten. Vi begynder at hitte ud af, hvordan de tegner kortene i området,” siger Jeppe Ruud.

Tiomila kan følges live allerede fra lørdag morgen på et særligt Tiomila WebTV, der kan findes på www.webbtv.10mila.se. Adgang for hele Tiomila koster 175SEK, der tilbydes speakning på både svensk, engelsk og finsk, hvor blandt andre speakerlegenden Per Forsberg vil guide seerne igennem begivenhederne.

Mere info om Tiomila her.

OK Pans holdopstilling (med forbehold for omrokering på grund af skader)

TUR KM PAN 1 PAN 2 PAN 3 PAN 4 PAN 5
1 7,3 Signe Søes Stine Bagger Hagner Ane Linde Triin Aedmäe Rie S. B. McGrail
2 6,2 Caroline Gjøtterup Lise Brink Termansen Birka Øhlenschlæger Nielsen Mette Hjerrild Gry R. Christensen
3 9,8 Cecilie Klysner Ellen Myrskog Katrine Begtrup Emily Temple Anne M. Skaug
4 4,2 Emma Klingenberg Anneke Hald Bjørgum Hedvig Valbjørn Gydesen Agnete Horup Grethe L. Jørgensen
5 8,5 Maja Alm Caroline Finderup Kathrine Emilie Amby Jeanette Finderup Stinne Skammelsen

 

TUR KM PAN 1 PAN 2 PAN 3
1 12,2 Emil Ahlbeck Jonas Munthe Oscar Sig Tranberg
2 11,7 Tue Lassen Stefan Frands Petersen Jeppe Ruud Andersen
3 5,9 Søren Schwartz Christian Christensen Henrik Markvardsen
4 17,7 Eskil Schøning Mads Kruse Juhl Rasmus Holm Andersen
5 11,1 Rasmus Djurhuus Johan Dupont Lars Hjerrild
6 10,2 Andreas Bock Bjørnsen Niklas Hjort Ingwersen Ebbe Møller Nielsen
7 8,7 Henrik Knudsen Kristoffer Sloth Dybdal Søren Skaug
8 11,9 Tobias Karlsmose Svarer Mikkel Holm Martin Bruhn Pedersen
9 5,1 Mads Skaug Holger Petersen Christian Bobach
10 13,8 Laurits Bidstrup Møller Jens Christoffersen Jason Krogh-Pedersen