Hvilket udstyr kræver sporten

 

Som helt ny i sporten er det ikke nødvendigt med det store udstyr:
Løbesko og løbetøj, der gerne må blive vådt og beskidt er alt hvad du behøver, når hvis du vil prøve at løbe orienteringsløb. Du kan også låne et kompas af klubben.

Efter et stykke tid får du måske øjnene op for noget af det grej de mere garvede løbere i klubben løber rundt med. Nedenfor er beskrevet noget af det udstyr, som man med fordel kan anskaffe sig:

Løbesko
Når man begynder at løbe meget uden for stierne, kan det være en stor fordel at udskifte den almindelige løbesko med en terrænsko. Sådan en sko har meget mere mønster, eller endda pigge i sålen, så man står bedre fast på våde skråninger og glatte træstammer.
De har en lavere sål, og man vrikker derfor ikke så nemt om på foden. De er ofte lavet af mere holdbart materiale, som kan holde til mange ture i gennem skov, vand og tjørnebuske.
Eksempler på terrænsko er VJ, Inov-8 og Salomon. Køb af disse sko kan foretages til større orienteringsløb, men også løbebutikkerne og på nettet. Løberen har et fint sortiment (www.loberen.dk).

Kompas
Det er muligt at låne kompas til mange af klubbens arrangementer, men til nogle aktiviteter og løb uden for klub-regi er det nødvendigt at have sit eget kompas. Der er to typer af kompasser; et tommelfingerkompas og et pladekompas.

Forskellen på de to typer består i, hvordan kompasset holdes i hånden, så prøv dig frem til din favorit type ved at låne kompasser af andre. Hver af typerne fås i forskellig kvaliteter, og den generelle regel er, at jo dyrere kompasset er, jo hurtigere er nord-syd-nålen til at indstille sig. Derfor kan man også klare sig med en billige udgave i starten, hvor man ikke løber så stærkt.
Køb af kompas kan ske til løb, på nettet eller f.eks. hos Løberen (www.loberen.dk).

Løbetøj
Tøj til orienteringsløb er for mange løbere bare almindeligt løbetøj, der kan klare lidt huller fra træer og busker. Det kan desuden være en fordel at have tøj, der dækker arme og ben, for at undgå små skrammer.
Mange i klubben benytter sig af egentligt orienteringstøj, som netop dækker arme og ben, og samtidig er mere slidstærkt.
OK Pan har officielt klubtøj af denne slags, som man kan læse mere om her.

Chip til elektronisk tidtagning (SI-brik)
Til at bevise at man har været ved alle posterne på orienteringsbanen benyttes ofte en lille chip, som bæres rundt på fingeren. OK Pan benytter SportIdent-systemet til dette, og her består chippen af en lille brik, som sidder fast på fingeren med elastik. Til klubaktiviteter kan de altid lånes, så det er kun nødvendigt at anskaffe sig sin egen, hvis man skal løbe orienteringsløb uden for klub-regi. Her er det som regel altid muligt at leje chippen fra gang til gang.
Andre orienteringsklubber benytter EMIT-systemet, hvor chippen er anderledes udformet, men disse vil også kunne lejes.