Klubbens historie

Orienteringsklubben Pan blev stiftet den 23/10 1946 på Kroen i Krogen lige overfor banegården i Aarhus. Lige fra starten havde vi Pan-figuren som logo.

Næsten hvert år siden stiftelsen har klubben arrangeret “Djurslandsløbet”, som dermed er et af landets ældste orienteringsløb. Nogle gange har det dog været med en endog meget bred definition af Djursland. F.eks. blev løbet i 1970 afholdt i Ravnsø nær Ry. Det var også første løb med klubbens eget tegnede orienteringskort. Marselisborgskovene var godt nok tegnet lidt tidligere, men det var af Viborg OK! Indtil da havde man oftest brugt Geodætisk Instituts 4-cm kort i 1:25.000 til at løbe orienteringsløb.

Efter en bølgedal i 1960’erne vendte klubben stærkt tilbage i 1970’erne med en ny generation af orienteringsløbere, kulminerende med Mona Nørgaard, der vandt VM i 1974. Klubbens medlemstal var næsten 3-doblet på blot 4 år, og året efter kunne vi indvie vores nuværende klubhus, Silistria.

Klubben fik også en stor ungdomsafdeling, og i 1984 blev det første Kristihimmelfartsløb afholdt, hvor det traditionelt netop er ungdomsafdelingen, der står for afviklingen. Det er en tradition, der fortsat holder ved og det markerer også afslutningen på forårets introduktionskursus for nye løbere.

Samtidig nåede klubben også op på 350 medlemmer for første gang. Aktivitetsniveauet steg også, og i 1990 fik vi et egentlig eliteudvalg. Det gav bonus et par år efter, hvor Pan førte Tiomila et par sekunder, og i 1997 blev det til flere timer – men mest fordi løbet blev (planmæssigt) afbrudt mellem anden og tredje tur.

Flere ting blev digitaliseret, og i 1989 havde Flemming Nørgaard tegnede verdens første kort – Risskov – på computer. I 1996 fik klubben sin første hjemmeside som en af de første danske orienteringsklubber.

Økonomien fik et ordentligt boost i 1999, hvor Pan arrangerede Veteran-VM (WMOC) med 3600 deltagere og siden 2000 har vi arrangeret Femina Kvindeløb med 4000 deltagere, da der var flest. Det gav mulighed for både at købe SPORTident udstyr, en klubbus, udvide Silistria samt ansætte træner(e).

Nok en af de største begivenheder i klubbens historie var VM i 2006, hvor Pan sammen med en række andre klubber var arrangør. Det blev “The Best Games Ever”, som IOF’s præsident sagde bagefter. Desuden fik Claus Bloch den første VM-medalje til en dansk løber siden 1993.

Det var indledningen til en periode, hvor det nærmest er normalt, at medlemmer af klubben bringer VM-medaljer hjem. I de følgende år var det primært MTB-orienteringen og Torbjørn Gasbjerg, men derefter tog fod-orienteringen over med Søren og Ida Bobach, Emma Klingenberg og – især – Maja Alm.

I 2011 vandt klubben langt om længe DM Hold efter 22 års venten, og det har vi gjort jævnligt siden. Samme år begyndte klubben at vise sig internationalt, ider der blev en egentlig pigesatsning igangsat. De kvitterede ved to år fter at vinde verdens største stafet, Jukola/Venla! Året efter i 2014 vandt de tilmed både Venla og Tiomila – hvilket var 20 år siden, nogen havde gjort sidst. Klubben kunne dermed med god ret kalde sig Verdens Bedste Klub. To år efter vandt de igen Tiomila.

I mellemtiden har klubben med mellemrum nærmet sig de 400 medlemmer, ikke mindst pga. de mange ungdomsløbere. De nåede et antal, hvor det blev nødvendigt at splitte træningen op i to med børn og unge hver for sig. Et par år efter begyndte nogle af ungdomsløberne at arrangere løbeskole om onsdagen, så der nu er træningstilbud alle ugens dage undtagen fredag og søndag.